Wojciech Nowicki w Miodova Restaurant

Wojciech Nowicki w Miodova Restaurant

WOJCIECH NOWICKI 05.12.2014 01:00

Wojciech Nowicki- recenzent, dziennikarz i publicysta odwiedził Miodova Restaurant. Jego kulinarne recenzje z krakowskich restauracji można przeczytać w dodatku kulturalnym Gazety Wyborczej. Oto fragmenty z artykułu o naszym lokalu.
„…W pierwszy prawdziwie zimny dzień, w ostatnią sobotę, poszliśmy do Miodovej; wtedy jest otwarta. Pomęczyliśmy się chwilę w wejściu, bo wcale nie było pewne, czy dostaniemy miejsce: wszystko, okazało się, było zarezerwowane – ze trzydzieści miejsc na parterze i sala na górze; szczęściem znalazł się jeden wolny stolik, z widokiem na kuchnię. Bo kuchnia jest w Miodovej otwarta, widać kucharzy i gary, wszystko jest wzorcowo oświetlone. Ładnie, doprawdy ładnie to wygląda, zadbano o to, żeby widz (czyli gość restauracji) nie miał wglądu w ciemne tajemnice kuchni, o których wolałby nie wiedzieć – w te wszystkie kubełki plastikowe, w okropieństwa, jakie zwykle wychodzą na wierzch przy kuchni otwartej. Fajny widok, wnętrze nowoczesne, spokojne, przełamane sympatycznie połyskującą miedzią rondli.”
Tak w pierwszych słowach opisał swoje kulinarne wrażenia:
„…Przeczytałem, że specjalnością zakładu jest klasyka na nowo. Zamówiliśmy więc rzeczy, które brzmiały klasycznie: consommé z gęsiny z kołdunami wyglądało bardzo przyjaźnie, było restauracyjną wariacją na temat bulionu z warzywami pokrojonymi w julienne; kołduniki, maleństwa, eksplodowały smakiem. Nic tej zupie zarzucić się nie da, może poza nieco zbyt dużym rozziewem pomiędzy kołdunami (moc, kondensacja) a consommé – zupa mogłaby być nieco wyrazistsza. Żur z jajkiem przepiórczym (oraz tłuczonymi ziemniakami) rekompensuje ten niewielki brak: żur jest silnie chrzanowy, wiejski, kwaśny, ożywczy, właśnie taki, jaki powinien być – a przy tym nie zatraca swoich nut delikatnych. Po zupach byliśmy bardzo zadowoleni.”

Cały tekst: http://krakow.gazeta.pl/krakow/1,44425,17072282,Miodova__Kolacja_w_najgrubszym_swetrze__Wielkie_Zarcie.html#ixzz3XsnLBkvF